12-04-2014

Pa-paella!

Hoe imponeer je een kok? Een kok, die ook nog eens je broertje is. En die je het liefst iets voorschotelt wat hij heel erg lekker gaat vinden. Waarmee je ook een klein beetje vegetariër-pret, oftewel 'the joy of veggies,' wilt overbrengen. Rijkelijk volbracht worden alle bovenstaande eisen met dit prachtige recept voor groentepaella van Yotam Ottolenghi. Goed gevuld met groenten, precies de juiste verhoudingen specerijen en kruiden, met een beetje werk en een snuf liefde, heb je iets moois op tafel. Vrolijke kleuren en pittige smaken. Iedere hap net even anders. Verwen degene van wie je het meeste houdt ermee. Of de verstokte vleeseter. Of de kok voor wie je eigenlijk niet durft te koken.  Wie weet straalt ook bij hen het enthousiasme, en een tikje verbazing, van het gezicht. En gaan ook zij er van houden.


Groentenpaella - naar een recept van Yotam Ottolenghi uit Plenty (2 royale porties*)


3 eetlepels olijfolie
1/2 Spaanse ui**, fijngesneden 
1 kleine rode en 1 kleine gele paprika, in repen
1/2 venkelknol, in lucifers/reepjes
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 laurierblaadjes
1/4 theelepel gerookte paprikapoeder
1/2 theelepel geelwortelpoeder
1/4 theelepel cayennepeper
150 gram paellarijst 
1 deciliter medium sherry
1/4 theelepel saffraandraadjes
4,5 deciliter kokendhete groentebouillon
200 gram gedopte tuinbonen (vers of uit diepvries)
12 mini-pomodori of cherrytomaten, gehalveerd
5 artisjokharten (eventueel gegrilde op olie), in vieren gesneden
15 zwarte olijven (bijv. kalamata of taggia), grof gehakt
2 eetlepels grof gesneden bladpeterselie
partjes citroen
zout

Verhit de olijfolie in een grote koeken/hapjes/paella pan. Smoor de ui hierin 5 minuten. Doe de paprika's en venkel erbij en bak deze ongeveer 6 minuten tot ze gaar en goudgeel zijn. Bak de knoflook de laatste minuut mee. 
Doe de laurier, paprikapoeder, geelwortelpoeder en cayennepeper erbij en roer door de groenten. Voeg de rijst toe en roer om tot deze glimt, zo'n 2 minuten. Voeg dan de sherry en en saffraan aan de pan toe. Laat dit 1 minuut inkoken en roer de bouillon en 3/4 theelepel zout door het rijstmengsel. Draai het vuur heel laag en laat alles 20 minuten zachtjes pruttelen, zonder te roeren(!), tot de rijst het grootste gedeelte van het vocht heeft opgenomen. Laat het deksel van de pan tijdens het koken.
Giet ondertussen kokend water over de tuinbonen. Laat ze even staan, giet af en laat afkoelen. Haal de boontjes uit de vliezen en gooi de vliezen weg. 
Neem de paella van het vuur. Proef en voeg eventueel zout toe, maar probeer niet teveel te roeren. Strooi de tomaten, artisjokken en tuinbonen over de rijst en dek de pan goed af met aluminiumfolie. Laat 10 minuten staan. 
Haal de folie van de pan. Bestrooi de paella met de olijven en peterselie en serveer met de citroenpartjes.

Eet smakelijk!

* Die op gaan, dus bij meer eters echt meer bijmaken. 
** De Turks/Marokkaanse super heeft ze. Het zijn joekels. Gebruik anders 1 hele 'gewone' ui.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten