26-09-2012

An Oxymoron Comes to Dinner...

'Vegan Meatballs'! Een van de meest verrassende veganistische experimenten uit mijn veggie challenge maand. Persoonlijk ben ik geen fan van 'vleesvervangers', aangezien ik geen vegetariër werd om producten te eten die op vlees proberen te lijken (duh?). Deze soms smakeloze 'vervangers' voegen vaak helemaal niets toe aan een vegetarisch gerecht ('gehakt'stukjes in een lasagne... nooit meer!). Maar ik stond versteld van deze vegan 'meatballs' of beanballs; een goede bite, pittig gekruid en een echte toevoeging aan mijn vegetarisch kookarsenaal. Vele malen beter dan de vleesvervangers uit de supermarkt, juist omdat ze, ondanks de vorm, niet wanhopig proberen op hun vleesbroertjes te lijken. Hieronder zijn ze geserveerd op 'klassieke' Amerikaanse wijze: Spaghetti & Beanballs! Maar ze zijn ook lekker in een pitabroodje of een tortilla met salade en humus of tzatziki.


Black-Eyed Pea & Tempeh Beanballs - Recept van Isa Chandra Moskowitz uit Appetite for Reduction


340 gr tempeh
1 blik zwartoogbonen
2 tenen knoflook
1 theelepel gedroogde tijm
1 theelepel gedroogde oregano
1/2 theelepel paprikapoeder
verse gemalen zwarte peper
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel tomatenpuree
1 eetlepel balsamico azijn
27 gr broodkruim
1/4 theelepel zout

Snijdt de tempeh in blokjes. Neem een pan met een stoommandje* en een klein laagje water en stoom de tempeh hierin tot het zacht is. +/- 10 minuten. 
Verhit ondertussen een oven voor op 180 graden. Leg een stuk bakpapier op een grote bakplaat.
Stamp in een grote mengkom de bonen fijn. Er mogen geen hele bonen meer inzitten, maar het mag ook geen papje zijn. Rasp de knoflook en meng door de gestampte bonen. Voeg kruiden, sojasaus, tomatenpuree en balsamico toe en mix goed door elkaar. Stamp de zachte tempeh door de bonen-brei. Voeg, als de puree wat is afgekoeld, het broodkruim en het zout toe en kneedt alles goed door elkaar.
Maak balletjes van ongeveer 2 eetlepels puree per keer. Leg de balletjes (ongeveer 20) op het bakpapier. Spray er wat bakspray over tegen plakken en leg er een vel aluminiumfolie over (niet aandrukken). Bak de balletjes 15 minuten, haal de folie weg, en bak nog eens 10 minuten. 

Eet smakelijk!

* Heb je geen stoommandje? Schaf er dan eentje aan! Superhandig en een zeer gezonde manier van groente bereiden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten