28-09-2012

Quinwhat?

Quinoa, het graan van de Inca's, wordt al honderden jaren gekweekt en gegeten in de Andes. Waar de Inca's, ondanks dat zij ten onder zijn gegaan aan epidemieën en Europese plunderaars, bij iedereen wel een belletje doen rinkelen, is quinoa in Nederland niet heel bekend of bemind. En dat is jammer. Want dit graan heeft een erg lekkere en bijzondere bite. Bijna alsof je op een soort springveertje kauwt! .........? 
Tja, misschien moet je het gewoon zelf proberen om te ervaren wat ik bedoel. In deze salade, met zoete aardappel en avocado, springt de quinoa er in ieder geval mooi uit.


Zoete Aardappel & Quinoa salade - Recept van Mark Bittman 


140 gr quinoa
450 gr zoete aardappel, in blokjes
1 rode paprika, in stukjes
1 avocado, in stukjes
40 gr rode ui, zeer fijn gehakt
1/4 theelepel cayennepeper, chili poeder of chili vlokken
zout
vers gemalen zwarte peper
35 gram geroosterde pompoenpitten*
60 ml olijfolie
sap van 1 limoen
koriander (garnering)

Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook de zoete aardappel in voldoende water met zout tot ze beetgaar zijn (+/- 15 minuten). Laat goed uitlekken.
Meng de afgekoelde quinoa, zoete aardappel, paprika, avocado en ui bij elkaar in een saladekom. Voeg de cayenne of chili poeder toe en daarna zout en peper naar smaak. Klop de olie en de limoensap even door elkaar en giet over de salade. Proef even en voeg anders iets meer zout, peper of dressing toe. 
Garneer met koriander en serveer.

Eet smakelijk!

* zelf doen is makkelijk: verhit een koekenpan, rooster de pompoenpitten eerst een paar minuten droog, voeg dan wat olijfolie en verse gemalen zeezout toe en rooster nog een paar minuten tot de pitten beginnen te 'poppen'. Laat even afkoelen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten