22-09-2012

“Anything is good if it's made of chocolate”

Mole (geen guacamole) is een saus op basis van cacao en chilipepers. In Mexico en in sommige wat avontuurlijker ingestelde Mexicaanse restaurants in Nederland wordt deze saus vooral geserveerd met kip (aarzel niet langer als je polo con mole op het menu ziet staan!). Maar, chocolade in hartige eten? Is dat lekker? Ehm... is de paus katholiek? Want zeg nou zelf, chocolade is toch altijd lekker. Het werkt in ieder geval erg goed in dit pittige veganistische stoofgerecht met linzen en aubergine. 

Lentil & Eggplant Chili Mole - Recept van Isa Chandra Moskowitz uit Appetite for Reduction


1 theelepel olijf olie
1 kleine ui, gehakt
1 rode paprika, gehakt
3 knoflooktenen, geperst of fijn gehakt
1 eetlepel (milde) chili poeder
2 theelepels gemalen komijn
2 theelepels gemalen koriander
2 theelepels gedroogde oregano
1/2 theelepel kaneelpoeder
3/4 theelepel zout
2 eetlepels ongezoet cacaopoeder
190 gr groene linzen, afgespoeld
1 liter groentebouillon
1 blik tomaten in stukjes
900 gr aubergine in blokjes
2 theelepels agave siroop of maple syrup
koriander (garnering)

Verhit een grote pan op een medium vuur. Sauteer de ui en rode paprika in de olijfolie tot ze glazig zijn (5/7 minuten). Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut mee. Gebruik wat water als er stukjes aan de bodem blijft kleven. Roer de chili poeder, komijn, koriander, oregano, kaneel en zout door het mengsel. Voeg een 1/2 liter groentebouillon en de cacaopoeder toe en roer totdat het poeder helemaal is opgelost. Daarna voeg je de linzen, de rest van de bouillon, tomatenblokjes en aubergine erbij. 
Doe het deksel op de pan en breng aan de kook. Zet, zodra de chili kookt, het vuur laag en kook ongeveer 40 minuten, tot de linzen gaar zijn en aubergine zacht is. Roer de agave of maple syrup er door. Voeg naar smaak extra zout & peper toe.
Zet het vuur uit en laat de chili nog +/- 10 minuten rusten, zodat de smaken maximaal opgenomen worden. Serveer met koriander erover bij bijvoorbeeld rijst en maïsbrood (recept volgt).

Eet smakelijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten