24-06-2014

Dat kaasje met een-Franse-naam

Jaren geleden maakte iemand dit simpele en maar oh-zo-smakelijke recept voor me en ik heb het altijd onthouden en regelmatig gemaakt. Smaakmaker is de boursin. Zo'n kaasje met een-Franse-naam, waarover ik geen uitspraak te doen of het ook echt uit Frankrijk komt (is dit er een voor de Keuringsdient van Waren?). Als kind was ik er dol op en nu stiekem nog wel, hoewel ik het zelden in huis haal. Dit recept is zo'n heerlijk excuus voor toch weer eens zo'n bakje kopen. De rest kan op een toastje. En schijnt ook sensationeel te zijn in de boerenkool-stamppot. Zeg nou zelf, met boursin wordt alles lekker toch?

Snel na-het-werk roerbak met paksoi en boursin


125 gram basmatirijst*
6 gedroogde abrikozen, in kleine blokjes
1 flinke eetlepel rozijnen
1 eetlepel pompoenpitten 
1 eetlepel zonnebloempitten
1 theelepel zonnebloemolie
1 paksoi, stelen en blad gescheiden, steel in stukken, blad in repen**
1 rode paprika, zaden en lijst verwijderd, in grote stukken
4 eetlepels boursin

Zet een pan water op het vuur voor de rijst. Doe de abrikozen en rozijnen in een klein schaaltje en giet er heel warm water op om ze laten weken. Rooster de pompoen en zonnebloempitten een paar minuten in een droge koekenpan op laag vuur tot ze lekker gaan ruiken. Zet apart. Zodra het water kookt voeg je de rijst toe en kook deze volgens de verpakking. Giet af en laat 10-15 minuten uitwasemen.
Verhit ondertussen de olie in een wok of grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de paksoi stelen en paprika toe en roerbak zo'n 5-10 minuten tot de stelen glanzend en zachter worden. Voeg daarna het blad toe en de boursin. Roer goed door elkaar en zorg dat de boursin mooi smelt. Bak nog zo'n 2 minuten en haal dan van het vuur.
Giet de geweekte vruchten af. Roer deze met de geroosterde pitten door de rijst. Serveer de noten-vruchtenrijst met de paksoi. 

Eet smakelijk!

* je kunt ook notenrijst voor dit recept gebruiken. Kook de rijst en vervolg het recept vanaf het roerbakken met de paksoi.
** om tijd te sparen kun je deze snijden als de rijst kookt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten