29-03-2014

Starring... the Veg!

Het allerleukste aan nieuwe kookboeken is wanneer het eerste recept dat je eruit maakt gelijk een winnaar is. Dat is ook precies het uitgangspunt van Veg!, een kookboek van Hugh Fearnley-Whittingstall. Een prachtig boek boordevol groenterecepten. Smaak(!) daar gaat het om bij hem. En samen genieten. Of je dat nu vanuit de voorraadkast bereikt of met iets meer moeite en 'gekke' ingrediënten. Als het resultaat maar voldoening geeft. Hugh zelf was een groot vleesliefhebber, maar is naar eigen zeggen anders naar groenten gaan kijken door dit boek te schrijven. Zijn missie is niet je te bekeren tot het vegetarisme, maar vooral je te vragen groente de hoofdrol te geven tijdens de maaltijd. "Zodra je groente extra aandacht geeft, zul je zien dat je rijkelijk wordt beloond." Een waarheid als een koe.

Gortsalade met pompoen en venkel - naar een recept van Hugh Fearnley-Whittingstaal uit Veg! (4 personen)


200 gram parelgort, 1 paar uur geweekt*, afgespoeld
1 kleine flespompoen (600 gram)
4-5 eetlepels olijfolie
2-3 venkelknollen, boven en onderkant eraf (bewaar wat van het groen en hak dit grof)
1 teentje knoflook, fijngesneden
50 gram walnoten
sap van een halve citroen
20 gram Parmezaanse kaas, harde geiten- of andere harde kaas met volle smaak, geraspt (plus extra)
klein handje peterselie, grof gesneden
zeezout en versgemalen zwarte peper

Verwarm een oven voor op 190 graden. Schil en halveer de pompoen en schraap zaden eruit. Snijd de pompoen in stukken van zo'n 1,5 centimeter en schep deze in een grote braadslee. Sprenkel 2 eetlepels olijfolie erover en breng goed op smaak met zout en peper. Schep door elkaar, zodat de olie de pompoen goed bedekt. Zet in de oven en rooster 15 minuten. Breng intussen een ruime pan water met zout aan de kook voor de gort. 
Snijd ondertussen ook de venkel knollen in 6 à 8 parten (afhankelijk van de grote). Voeg de venkel en de knoflook aan de braadslee toe, en roer met een extra eetlepel olie door de pompoen. Rooster alles 20 minuten, tot de groenten zacht zijn, en eventueel beginnen te karamelliseren. Strooi dan de walnoten erover en laat nog 8-10 minuten roosteren. De groente zou nu gaar moeten zijn en de walnoten beginnen heerlijk te geuren. 
Terwijl de groenten in de oven staan, kook je de gort in de pan water beetgaar. Dit duurt, afhankelijk van de weektijd zo'n 10 tot 20 minuten. Proef om de paar minuten of de gort gaar is. Giet af. 
Je kunt de salade warm of koud opdienen. Voor een koude salade laat je de groenten en gort afkoelen. Roer voor de warme versie de gort gelijk door de groenten in de braadslee. Voeg de laatste eetlepel(s) olijfolie, het citroensap, de kaas, peterselie en het venkelgroen toe. Proef en breng op smaak met zout en peper. Schaaf er eventueel extra kaas over en serveer.

Eet smakelijk!

* dit kun je een nacht doen, of vanaf de ochtend, maar zelf met 2 uur weken verkort de kooktijd al aanzienlijk. Dit hangt ook van de gort af die je gebruikt. Ik gebruikte zelf Alkmaarse gort. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten