22-03-2014

Goed gevuld!

Vol bewondering ben ik, nog steeds, over de prachtige bladeren van de savooiekool. Als bij de huid van een lachende oudere man/vrouw zie je de diepe rimpels over het blad lopen, gevormd door de grove nerven. Het nodigt uit te voelen, je wilt je tanden erin zetten, vraagt je af of het taai zal smaken, hoe zacht je ze kunt koken voor ze pap worden. Gevulde koolbladeren zien daarom er altijd uit als een feestje op een bord. Werkelijk alles zou als vulling kunnen dienen. Vlees, vis, vegetarisch. Rijst, aardappel, bonen, kleine pastasoorten. Zoete, of juist zure of zoute smaken. Cadeautjes voor het avondeten. You never know what you're gonna get.

Groene-koolwraps met abrikozen-rijst - naar een recept uit de Happi-food special van Happinez, 2013 (4 personen)


2 liter water
1 theelepel zout
1 kleine groene kool
1 mespunt saffraandraadjes
200 gram pandanrijst of basmatirijst
100 gram gedroogde abrikozen, in stukjes
2 eetlepels olijfolie
1 rode ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
100 gram walnoten
50 gram zwarte olijven, grofgehakt
schil van een ingelegde citroen,* fijngehakt

Breng in een ruime pan het water aan de kook, met het zout. Verwijder voorzichtig 8 bladeren van de savooiekool. Snijd de rest in reepjes. Doe de losse koolbladeren in het kokende water en kook ze zo'n 3 minuten. Schep ze uit de pan met een schuimspaan (laat ze niet breken) en laat uitlekken. 
Neem een kopje van het kokende water en week hierin de saffraan. Voeg de rijst aan het kokende water toe en kook volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de abrikozen de laatste 5 minuten van de kooktijd meekoken. Giet de rijst en abrikoos af en laat uitdampen.
Verhit de olijfolie in een ruime koekenpan en fruit de ui en knoflook zo'n 2 minuten. Voeg de kool toe en bak mee. Giet het saffraanwater in de pan en breng aan de kook. Dek de pan af en laat het koolmengsel in 5 minuten gaar koken.
Rooster de walnoten ondertussen in een droge koekenpan, zo'n 5 à 10 minuten (ze gaan heerlijk ruiken). Hak ze grof. 
Meng de kool, walnoten, rijst met de olijven en de citroenschil in een kom. Verdeel de rijst over de koolbladeren, sla deze dubbel en serveer. Of laat iedereen aan tafel zelf een koolblad vullen.

Eet smakelijk!

* Te koop bij de Turks/Marokkaanse toko. Snijd het vruchtvlees weg en gebruik de schil in dit gerecht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten